Στο πλαίσιο των δράσεων που συνοδεύουν την επετειακή έκθεση «Οδύσσειες», το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο οργανώνει τη δεύτερη Κυριακή κάθε μήνα και ώρα 12 π.μ. ένα νέο κύκλο κυριακάτικων περιπάτων στο μουσείο και σας προσκαλεί να γνωρίσετε τις μόνιμες εκθέσεις των προϊστορικών και αιγυπτιακών αρχαιοτήτων μέσα από τις θεματικές που αναδεικνύουν οι «Οδύσσειες»: ταξίδια στις θάλασσες της ανατολικής Μεσογείου, μυθικές περιπέτειες σε τόπους μακρινούς, γοητευτικές θεότητες, ισχυροί βασιλιάδες και εμπορικές δραστηριότητες, θα ζωντανέψουν μέσα από τις αφηγήσεις αρχαιολόγων της Συλλογής Προϊστορικών, Αιγυπτιακών, Κυπριακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων. Ο περίπατος θα καταλήγει στην έκθεση «Οδύσσειες».
Οι τρεις πρώτες θεματικές περιηγήσεις είναι:
Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, ώρα 12 π.μ.:
Εξερευνώντας μία νεολιθική οικία:
καθημερινά στιγμιότυπα μιας πρώιμης κοινωνίας
Κυριακή 12 Μαρτίου, ώρα 12 π.μ.:
Ιστορίες κύρους και εξουσίας στον μυκηναϊκό κόσμο
Κυριακή 9 Απριλίου, ώρα 12 π.μ.:
Αργοναυτική εκστρατεία: Μύθοι και πραγματικότητα
Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα 106 82
Τηλ: 213214 4891
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 13:00-20:00, Τρίτη-Κυριακή 09:00-16:00
Email: eam@culture.gr
www.namuseum.gr
Χορηγοί επικοινωνίας:
ERT
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ F.M.
ΣΥΝ. Τρεις (3) φωτογραφίες (Copyright: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο)
Λεζάντες φωτογραφιών
Εικ. 1. «Η Κουροτρόφος». Πήλινο νεολιθικό ειδώλιο από το Σέσκλο Θεσσαλίας, 4800-4500 π.Χ. (Φωτογράφος: Ειρήνη Μίαρη)
Εικ. 2. Χρυσή νεκρική προσωπίδα, γνωστή με τη συμβατική ονομασία «μάσκα του Αγαμέμνονα». Από τον Ταφικό Κύκλο Α των Μυκηνών, 16ος αι. π.Χ.
Εικ. 3. Άποψη της ενότητας «Θεοί και Δαίμονες, ηρωικές γενιές και μυθικά ταξίδια» της περιοδικής έκθεσης «Οδύσσειες». Στο μαρμάρινο ανάγλυφο του τέλους του 4ου αιώνα π.Χ. εικονίζονται οι Διόσκουροι, που τιμώνταν ως προστάτες των ναυτικών και είχαν πάρει μέρος στην αργοναυτική εκστρατεία, ενώ στην ερυθρόμορφη μικρή πελίκη του 5ου αι. π.Χ. που βρίσκεται από κάτω, εικονίζεται ο Φρίξος με το χρυσόμαλλο κριάρι. (Φωτογράφος: Ελευθέριος Α. Γαλανόπουλος)