Εναρκτήρια ομιλία του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά στο συμπόσιο «Επενδύοντας στον Πολιτισμό»
Στο 1ο Athens Culture Symposium «Επενδύοντας στον Πολιτισμό»,στο θέατρο Αλίκη, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου και διοργάνωσαν το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και οι Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού, παραβρέθηκε σήμερα ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς, ο οποίος, στην εναρκτήρια ομιλία του, παράθεσε κάποιους βασικούς άξονες της προσέγγισής του στο θέμα του πολιτισμού.
«Θα πρέπει να πάψουμε να βλέπουμε τον πολιτισμό μας εργαλειακά, ως συνθήκη μέσα από την οποία θα εισρεύσουν χρήματα στη χώρα. Ας προσπαθήσουμε να αντιστρέψουμε αυτή την αντίληψη. Ας προσπαθήσουμε, δηλαδή, να πιστέψουμε στην ιστορία μας και στον πολιτισμό μας και τότε και οι ξένοι θα δουν αυτόν τον πολιτισμό ως αυταξία και συνεπακόλουθα θα θέλουν να είναι μέρος αυτού».
«Τούτη η χώρα είναι ευλογημένη, λόγω φύσης και ιστορίας. Βλέπουμε στρώσεις αυτής της ιστορίας, όταν περπατάμε στις πόλεις και τα χωριά μας. Τι κάνουμε, όμως, αυτή την ευλογία; Έχει υπάρξει ελλιπής αντιμετώπιση αυτής της ευλογίας και από την Πολιτεία και από την καθημερινή μας λειτουργία. Η Ελλάδα είναι η κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού, όπως συνηθίζουμε να λέμε και όπως είναι αλήθεια, φυσικά. Αλλά, αυτό είναι ανάγκη να το δούμε βαθύτερα. Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός δεν είναι κάτι νεκρό, αλλά κάτι απολύτως ζωντανό για ολόκληρο τον δυτικό πολιτισμό. Μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε το παρόν μας μέσα από το παρελθόν μας. Κάθε μορφή τέχνης στη Δύση μετριέται με τη δική μας κληρονομιά, αν επιτρέπεται η κτητική αντωνυμία».
«Είναι αδιανόητο να μην είναι η Ελλάδα παγκόσμιο κέντρο μελέτης του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού (αρχαιολογία, φιλοσοφία, ιστορία, τραγωδία, κωμωδία, γλυπτική, αρχιτεκτονική). Η Ελλάδα πρέπει να αναδειχθεί σε παγκόσμιο κέντρο παραγωγής σκέψης και ανάδειξης του αρχαίου πολιτισμού ως αναπόσπαστο μέρος του παρόντος μας, μέσα από την εκπαίδευση και την ευρύτερη παιδεία, με ανταλλαγές φοιτητών, και μέσα από τη συνεργασία όλων των υπουργείων. Έτσι, ο πολιτισμός μας θα καταστεί, εκτός των άλλων, και ‘προϊόν εξαγώγιμο’».
«Όσον αφορά τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, η κρίση εδώ δημιούργησε κάτι θετικό. Οι νέοι άνθρωποι που αποφασίζουν, ενάντια στις πολλαπλές αντιξοότητες, να μείνουν στην Ελλάδα, επιδιώκουν να εκφραστούν μέσα από την τέχνη και τελικά παράγουν ενίοτε άκρως ενδιαφέροντα πράγματα. Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας πολιτιστικής αναγέννησης. Όλοι μας βιώνουμε έναν αέρα πρότυπης καλλιτεχνικής δημιουργίας, όχι μόνο στα θέατρα, στη μουσική ή τον χορό, αλλά και στην τέχνη του δρόμου, στα γκράφιτι. Αυτή τη νεανική δημιουργία φιλοδοξεί να αναδείξει, να συνδράμει και να αξιοποιήσει το Υπουργείο Πολιτισμού».
«Αν δούμε τις κυριολεξίες των λέξεων ‘παραγωγή’, ‘προϊόν’ και ‘επένδυση’, θα διαπιστώσουμε ότι είναι σύνθετες. Στο παρελθόν, έχω χρησιμοποιήσει πολύ τη φράση ‘η παραγωγική δύναμη της δημοκρατίας’ αναφερόμενος στο ότι η δημοκρατία ως πλαίσιο συνδημιουργίας έχει μεγάλη δύναμη. Επίσης, οι λέξεις ‘παραγωγή’ και ‘προϊόν’ εκφράζουν κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα. Οτιδήποτε συμβαίνει είναι αντικείμενο παραγωγικών σχέσεων. Επομένως, η λέξη ‘πολιτισμός’ δίπλα σε λέξεις όπως οι παραπάνω δημιουργεί μια ζωογόνο συνάφεια. Έτσι, ακόμα και οι χορηγοί του πολιτισμού, όσοι προσφέρουν χρήματα για την ανάπτυξή του, μετέχουν γνήσια στον ίδιο τον πολιτισμό και σε όσα εκείνος έχει να προσφέρει για να πλουτίσει την καθημερινότητά μας».